Kahvi ja syöpä

Kahvin valmistustavan ja lämpötilan vaikutukset


Tutkimuksissa on pyritty selvittämään tekijöitä, jotka selittäisivät kahvin ja kofeiinin yhteyksiä syöpäriskiin ja syövän etenemiseen.

Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) mukaan “tutkimuksissa ei ole havaittu johdonmukaisia ja selkeitä eroja erityyppisten kahvien tai erilaisten valmistusmenetelmien vaikutuksista kahvin ja syöpäriskin väliseen yhteyteen”1.

IARC Monographs Working Group laati vuonna 2016 tutkimuskatsauksen kahvin, maten ja erittäin kuumina nautittavien juomien syöpävaarallisuudesta. Työryhmä arvioi yli 1000 havainnoivaa ja kokeellista tutkimusta, joissa oli selvitetty kahvin, maten ja erittäin kuumien juomien yhteyttä yli 20 eri syöpään1.

Erittäin kuumat (yli 65-asteiset) juomat luokiteltiin ryhmään 2A ”todennäköisesti ihmisille ruokatorven syöpää aiheuttava”1. 65 oC on merkittävästi kuumempi kuin lämpötila, jota useimmat ihmiset pitivät kahville miellyttävänä, ilman että suu tai kieli palavat13,14. Kahvi juodaan yleensä alle 60-asteisena.  IARC:n arvioinnin mukaan kahvinjuonnin yhteydestä ruokatorven syöpään ei ollut riittävää tutkimusnäyttöä.

Myös vuonna 2018 julkaistu tutkimus tukee IARC:n näkemystä ja vahvistaa epidemiologisten tutkimusten havaintoja, joiden mukaan erittäin kuumat juomat ovat todennäköisesti yhteydessä ruokatorven syövän riskiin15.