Kahvi ja syöpä
Kahvi ja rinta-, munasarja- & kohdunrungon syöpä
Kahvi ja rintasyöpä
Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua rintasyöpään. Säännöllinen kahvinjuonti näyttää sen sijaan olevan yhteydessä pienempään sairastumisriskiin premenopausaalisilla naisilla52,53. Vuonna 2016 julkaistun Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) katsauksen mukaan tutkimuksissa on osoitettu, että kahvinjuonnilla ei ole yhteyttä tai on lievä käänteinen yhteys rintasyövän riskiin1.
Maailman syöväntutkimussäätiön (World Cancer Research Fund) vuonna 2018 julkaisemassa rintasyöpäraportissa kahvia ei mainita riskitekijänä54. Tutkimuksissa on saatu vaihtelevia tuloksia, mikä liittyy geneettisiin mutaatioihin. Lisätutkimuksia selkeästi tarvitaan yksityiskohtien selvittämiseksi. Yksilöllisen geenivaihtelun sisällyttäminen ruokavalion ja sairauksien välisten yhteyksien selvittämiseen tulee todennäköisesti olemaan tärkeää.
- Vuonna 2021 julkaistussa meta-analyysissa ja annos-vastetutkimuksessa kahvinjuonnin ja rintasyöpäriskin välillä todettiin negatiivinen korrelaatio, erityisesti postmenopausaalisilla ja eurooppalaisilla naisilla52.
- Vuonna 2021 julkaistussa kahvinjuontia ja rintasyöpäriskiä käsittelevässä kuvailevassa katsauksessa todettiin, että kahvinjuonnin yhteydestä suurentuneeseen rintasyöpäriskiin ei ole tutkimusnäyttöä, mutta siihen saattaa liittyä jonkin verran pienentynyt sairastumisriski. Kahvinjuonti on käänteisesti yhteydessä rintasyöpäriskiin postmenopausaalisilla naisilla ja naisilla, joilla on BRCA1 mutaatio. Muissa ryhmissä kahvinjuonnin vaikutukset eivät ole näin selvät, joten lisätutkimukset ovat tarpeen53.
Postmenopausaaliset naiset
Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä rintasyövän esiintyvyyteen postmenopausaalisilla naisilla53,55,56. Uusimpien tutkimusten mukaan kahvinjuonnilla saattaa olla yhteys pienentyneeseen rintasyövän riskiin.
- Vuonna 2021 julkaistun systemaattisen kirjallisuuskatsauksen mukaan postmenopausaalisilla naisilla vähäinen kahvinjuonti (2–3 kupillista/päivä) ja runsas teen juonti (> 5 kupillista/päivä) saattavat olla yhteydessä alhaisempaan rintasyöpäriskiin ja erityisesti alhaisempaan riskiin sairastua estrogeenireseptoripositiiviseen rintasyöpään55.
Kahvi ja munasarjasyöpä
Munasarjasyöpä on viidenneksi yleisin ja kuolemaan johtava naisten syöpä Euroopassa12. Tutkimuksissa kahvinjuonnin ei ole osoitettu olevan yhteydessä riskiin sairastua munasarjasyöpään57,58. Maailman syöväntutkimussäätiön (World Cancer Research Fund) vuonna 2018 julkaisemassa munasarjasyöpää käsittelevässä raportissa kahvi on luokiteltu ryhmään ”Rajallinen näyttö – ei johtopäätöstä”59. Myös vuonna 2016 julkaistun IARC:n katsauksen mukaan tutkimuksissa ei ole saatu näyttöä kahvinjuonnin yhteydestä riskiin sairastua munasarjasyöpään1.
-
Vuonna 2019 julkaistussa annos-vastetutkimuksista tehdyssä meta-analyysissa kahvinjuonnin (kofeiinipitoinen tai kofeiiniton) ja kofeiinin saannin ei todettu olevan yhteydessä munasarjasyövän riskiin57.
-
Vuonna 2019 julkaistun systemaattisen kirjallisuuskatsauksen ja meta-analyysin mukaan kofeiinin kokonaissaanti ei ole yhteydessä munasarjasyövän riskiin. Sen sijaan tutkijat totesivat, että kofeiinittoman kahvin juonti on käänteisesti yhteydessä munasarjasyövän riskiin58.
Kahvi ja kohdunrungon syöpä
Suurin osa tutkimuksista viittaa siihen, että kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua kohdunrungon syöpään60-62. IARC:n vuonna 2016 tekemän tutkimuskatsauksen mukaan monissa epidemiologissa tutkimuksissa on havaittu pienentynyt kohdunrungon syövän riski1. Maailman syöväntutkimussäätiön (World Cancer Research Fund) kohdunrungon syöpää käsittelevässä raportissa kahvi on listattu ryhmään ”todennäköisesti pienentää riskiä”. Raportissa mainitaan, että vaikutus on todettu sekä kofeiinipitoisella että kofeiinittomalla kahvilla, joten se ei voi liittyä kofeiiniin63.
- Vuonna 2018 julkaistussa meta-analyysissa (12 kohorttitutkimusta ja 8 tapaus-verrokkitutkimusta, 11 663 osallistujaa, 2746 kohdunrungon syöpätapausta) todettiin, että tulokset vahvistavat aikaisempaa näyttöä kahvinjuonnin yhteydestä pienentyneeseen kohdunrungon syövän riskiin. Tulosten mukaan kahvinjuonnin lisääminen saattaisi erityisesti olla hyödyksi lihaville naisille60.
Vuonna 2022 julkaistun meta-analyysin (24 tutkimusta) mukaan eniten kahvia juovilla on 29 % pienempi riski sairastua kohdunrungon syöpään kuin vähiten kahvia juovilla. Tämä käänteinen yhteys oli vahvempi niillä, jotka joivat kofeiinitonta kahvia, joilla oli korkeampi BMI, jotka eivät tupakoineet ja jotka käyttivät hormonikorvaushoitoa61. Vuonna 2022 julkaistussa yhdistetyssä tutkimusanalyysissa saatiin vastaavat tulokset. Lisäksi todettiin, että yhteys on vahvempi niillä, joilla on korkea BMI62.