Sulje

Kahvi ja elinajanodote

Kahvi ja sairauskohtainen kuolleisuus

Useissa meta-analyyseissa on tarkasteltu kahvinjuonnin yhteyttä tiettyihin sairauksiin liittyvään kuolleisuuteen. Tulokset viittaavat siihen, että kahvinjuonti saattaa olla yhteydessä useiden ei-tarttuvien sairauksien pienentyneeseen kuolleisuusriskiin.

  • Vuonna 2019 julkaistun meta-analyysin mukaan kahvinjuonti on epälineaarisesti yhteydessä hengityssairauksista ja diabeteksesta johtuvan kuolleisuuden pienentyneeseen riskiin. Kahvinjuonnin yhteys muista kuin sydän- ja verisuonisairauksista ja syövästä johtuvan kuolleisuuden pienentyneeseen riskiin on puolestaan lineaarinen5.
     
  • Havaintoja tutkittiin tarkemmin vuonna 2021 julkaistussa meta-analyysissa. Tulosten mukaan kahvinjuonti on merkitsevästi yhteydessä pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen, kohdunrungon syövän, melanooman sekä ei-melanoottisten ihosyöpien riskiin. Riskin pieneneminen oli suurin, kun kahvia juotiin 3–4 kupillista päivässä (n. 1,2 dl/kuppi)6.
     

Sydän- ja verisuonisairaudet

Kahvinjuontia ja sydän- ja verisuonisairauksia tarkastelleiden tutkimusten mukaan kohtuullinen kahvinjuonti saattaa pienentää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin3,6,12,13. EFSA:n kofeiinin turvallisuutta käsittelevän tutkimuskatsauksen mukaan kohtuullisena kahvinjuontina pidetään 3–5 kupillista päivässä7.

Joidenkin tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että noin 3-5 kupillista kahvia päivässä suojaa erityisesti sepelvaltimotaudilta. Yhteys muistuttaa U-muotoista käyrää12,13. Kahvinjuonnin ja aivohalvauksen välistä yhteyttä selvittäneiden tutkimusten mukaan kohtuullinen kahvinjuonti on erityisesti naisilla yhteydessä pienentyneeseen aivohalvausten riskiin14,16.

  • Useiden tutkimusten mukaan kohtuullinen kahvinjuonti saattaa vähentää sydän- ja verisuonisairauksien esiintyvyyttä sekä niihin liittyvää kuolleisuusriskiä2,3.
     
  • Vuonna 2019 julkaistun meta-analyysin mukaan 2,5 kupillista kahvia päivässä oli yhteydessä 17 % pienenemiseen sydän- ja verisuonitautikuolleisuudessa5.
     
  • UK Biobankin aineistosta tehdyn tutkimuksen mukaan 4–5 kupillista kahvia päivässä oli yhteydessä merkitsevästi pienentyneeseen rytmihäiriöiden, kuten eteisvärinän, sydän- ja verisuonitautien, sepelvaltimotaudin ja iskeemisen aivohalvauksen ilmaantuvuuteen13.
     
  • Vuonna 2018 julkaistun väestötutkimuksen mukaan kahvinjuonti on yhteydessä miesten suurentuneeseen syöpä- ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riskiin ja pienentyneeseen hengitysteihin liittyvän tai muihin syihin liittyvän kuolleisuuden riskiin16.

Lue lisää kahvista ja sydänterveydestä.

Syöpä

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC (International Agency for Research on Cancer) on luokitellut kahvin ryhmään 3 ”ei luokiteltavissa ihmisille karsinogeeniseksi”. Luokittelu perustuu IARC:n vuonna 2016 kaikista käytettävissä olevista kahvia ja syöpää käsittelevistä tutkimuksista laatimaan kirjallisuuskatsaukseen, jossa olivat mukana myös vuonna 1991 tehdyn edellisen arvioinnin julkaisut17.
IARC luokitteli erittäin kuumina (yli 65 oC) juotavat juomat ”todennäköisesti ihmisille ruokatorven syöpää aiheuttaviksi”. 65 oC on huomattavasti kuumempi kuin lämpötila, jossa useimmat mieluiten nauttivat kahvinsa ilman, että suuta ja kieltä polttaa18,19. Kahvi juodaan yleensä alle 60-asteisena.

  • Vuonna 2017 julkaistussa kirjallisuuskatsauksessa (39 685 miestä, 43 124 naista) todettiin, että kahvin juontikertojen lisääntyminen on sekä miehillä että naisilla yhteydessä pienentyneeseen syövän ilmaantumisriskiin. Se, kuinka usein kahvia juodaan, on yhteydessä myös pienentyneeseen syöpäkuolleisuuteen20. Vuonna 2018 julkaistun väestötutkimuksen mukaan kahvi on miehillä päinvastoin yhteydessä suurentuneeseen syöpäriskiin13.
     
  • Vuonna 2019 julkaistun meta-analyysin mukaan syöpäkuolleisuuden suhteellinen riski oli alhaisin, kun kahvia juotiin 2 kupillista päivässä. Suuremmalla kulutuksella ei havaittu olevan lisähyötyä kuolleisuuden pienentämisessä5.
     
  • Vuonna 2021 julkaistun meta-analyysin mukaan kohtuullinen kahvinjuonti (3–4 kupillista päivässä) oli yhteydessä pienentyneeseen kohdunrungon syövän, melanooman ja ei-melanoottisen ihosyövän riskiin⁶.

Lue lisää kahvista ja syövästä.