Sulje

Kahvi ja elinajanodote

Kahvi ja elinajanodote

Tutkimusten mukaan kahvi ja kofeiini ovat yhteydessä kokonaiskuolleisuuden pienentyneeseen riskiin1-6. Joidenkin tutkimusten mukaan kahvinjuonti ja kofeiinin saanti saattavat olla yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksista tai tietyistä syövistä johtuvan kuolleisuuden pienentyneeseen riskiin1-6.  

  • Meta-analyysien tulokset viittaavat siihen, että kohtuullinen kahvinjuonti, noin 3 kupillista päivässä (n. 1,2 dl/kuppi6), on yhteydessä kokonaiskuolleisuuden pienentyneeseen riskiin5,6.
     
  • Sairauskohtaisten tietojen analyysi viittasi siihen, että kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen, kohdunrungon syövän, melanooman ja ei-melanoottiseen ihosyövän riskiin6.
     

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) tutkimuskatsauksen mukaan kohtuullinen kofeiinin saanti (noin 400 mg/päivä, eli 3–5 kahvikupillista päivässä) sopii osaksi terveellistä ruokavaliota. Raskaana oleville ja imettäville suositellaan enintään 200 mg kofeiinia päivässä⁷.

Elinajanodote on tärkeä demografinen tilastotieto, jota voidaan käyttää eri väestöryhmien terveydentilan vertailuun. Se huomioi sukupuolen ja iän lisäksi eri tekijöitä, kuten ruokavalion, perimän ja sairauksien riskin. Elinajanodotetta voidaan käyttää eri maiden, alueiden ja kulttuuristen tai sosioekonomisten ryhmien vertailuun. Elinajanodote voidaan ilmaista myös kuolleisuutena tai kuoleman riskinä8,9.

Kokonaiskuolleisuuden tarkastelun lisäksi lisäksi käytössä on tietoja myös eri syihin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin tai syöpiin liittyvästä kuolleisuudesta4-6. Tutkijat voivat tarkastella yksittäisen ruokavalio- tai elämäntapatekijän, kuten kahvinjuonnin, yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksista ja syövistä johtuvaan kuolleisuuteen tai kokonaiskuolleisuuteen.