Kofeiinin lähteet
Kofeiini on alkaloidi, jota esiintyy luonnostaan noin 60 kasvissa. Niistä tunnetuimmat ovat kaakaopavut, kolapähkinät, teelehdet ja kahvipavut. Muita luonnollisia kofeiinin lähteitä ovat yerba mate, guarana, guayusa ja yaupon holly. Moniin suosittuihin virvoitusjuomiin lisätään kofeiinia ja sitä käytetään useissa farmakologisissa valmisteissa sekä ilman reseptiä myytävissä lääkkeissä kuten kipulääkkeissä, laihdutusvalmisteissa ja vilustumiseen tai flunssaan tarkoitetuissa lääkkeissä.
Ruokien ja juomien tavanomaiset kofeiinipitoisuudet
Juomista saatavan kofeiinin määrä vaihtelee suuresti. Siihen vaikuttavat esimerkiksi juoman vahvuus ja nautittu määrä. Kahvilajeista Coffea canephora (robusta) sisältää enemmän kofeiinia kuin Coffea arabica (arabica). Kupillisessa paahdetuista ja jauhetuista pavuista tehtyä kahvia on kofeiinia keskimäärin noin 85 mg, keskikokoisessa kupillisessa pikakahvia noin 65 mg ja espressokupillisessa (30 ml) noin 50-60 mg. Suomalaisessa suodatinkahvissa kofeiinia on noin 100 mg/kupillinen (1,25 dl). Tölkillisessä kolajuomaa tai kupillisessa teetä puolestaan on 25-45 mg kofeiinia. Jos vertaillaan kuivapainoja, teessä on itse asiassa enemmän kofeiinia kuin kahvissa. Juoman valmistamiseen käytetään kuitenkin määrällisesti vähemmän teetä kuin kahvia. Kupillisessa kofeiinitonta kahvia on yleensä kofeiinia alle 3 mg. Kaakaossa ja suklaassa kofeiinia on vielä selvästi vähemmän.
Juomien ja ruokien kofeiinipitoisuuksia
Ruoka/juoma |
Määrä |
Kofeiini (mg) Keskiarvo (vaihteluväli) |
Suodatinkahvi |
125 ml |
85 (60-135) |
Espresso |
30 ml |
60 (35-100) |
Pikakahvi |
125 ml |
65 (35-105) |
Kofeiiniton kahvi |
125 ml |
3 (1-5) |
Tee (irtotee tai pussitee) |
150 ml |
20-45 |
Jäätee |
330 ml |
40 (25-60) |
Kaakao |
150 ml |
4 (2-7) |
Kofeiinia sisältävät virvoitusjuomat |
330 ml 500 ml |
30-48 45-73 |
Kofeiinia sisältävät sokerittomat virvoitusjuomat |
330 ml 500 ml |
26-57 39-86 |
Energiajuomat |
330 ml |
80 (70-120) |
Suklaapatukka |
30 g |
20 (5-36) |
Maitosuklaa |
30 g |
6 (1-15) |
Tumma suklaa |
30 g |
60 (20-120) |
Tiedot koottu eri lähteistä: Illy et al., Harland et al. ja Heckman et al. (2,3,4)